Analiza stawek hotelowych HRS w 2018 roku

HRS oszacował ceny hoteli w drugim kwartale 2018 r. Średnia cena pokoju hotelowego w Polsce wynosi 66 euro. Najdroższym miastem w rankingu jest Nowy Jork (251 euro).

Portal rezerwacji hotelowych HRS, wspierający firmy w organizacji podróży służbowych, przeanalizował stawki hotelowe w 2018 roku. Obserwujemy wzrost cen hoteli w polskich miastach, a także w większości głównych destynacji europejskich. W czołówce najdroższych miast znajduje się Kopenhaga, Londyn i Amsterdam.

Polska: ceny hoteli najwyższe w Warszawie, Krakowie i Poznaniu

Spośród głównych polskich destynacji największy wzrost cen hoteli w porównaniu do 2017 wystąpił w Gliwicach (+10,2%) i Poznaniu (+9%). Niewielki spadek cen został odnotowany jedynie w Szczecinie (-6%) i Bydgoszczy (-3,3%). Najdroższym miastem w Polsce jest niezmienne Warszawa, gdzie średnia cena hotelu wynosi 87 euro.

Europa: stabilne ceny – Moskwa korzysta z Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej

W drugim kwartale roku ceny utrzymywały się na stabilnym poziomie w porównaniu z rokiem ubiegłym w większości europejskich miast. Najwyższe ceny hoteli nadal utrzymują się w Kopenhadze (179 euro), Londynie (179 euro), Amsterdamie (178 euro) i Zurychu (176 euro). Ogromny wzrost cen (+38 proc.) nastąpił w drugim kwartale roku w Moskwie, gdzie koszt noclegu w drugim kwartale wynosił średnio 131 euro. Z pewnością do wzrostu cen przyczyniły się wyższe ceny pokoi hotelowych w czasie meczu otwarcia Mistrzostw Świata w dniu 14 czerwca. W Oslo HRS odnotował spadek cen o 32 procent w stosunku do roku ubiegłego. Powodem może być cykliczność organizowanej co dwa lata, wiodącej na świecie wystawy morskiej „NOR SHIPPING”, która odbyła się pod koniec maja 2017 r. Wystawa ta przyciąga do Oslo co drugi rok prawie 16 000 uczestników i zwiedzających.

Hotel Price Radar - EUROPE

Na całym świecie: najwyższe ceny hoteli w Nowym Jorku

Nowy Jork jest miastem o najwyższych cenach hoteli w drugim kwartale 2018 roku (251 euro) w rankingu HRS. Ceny spadły jednak o 8% w stosunku do roku poprzedniego.

Hotel Price Radar - WORLD

Bangkok 77 € 74 € 4.1%
Rio de Janeiro 75 € 105 € -28.6%
Kuala Lumpur 58 € 52 € 12.0%

O analizie cen hoteli: w oszacowaniu uwzględniono wszystkie dokonane za pośrednictwem portalu HRS, nieanulowane rezerwacje hoteli w okresie od 01.04.2018 r. do 30.06.2018 r. oraz w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wybór obejmuje zarówno pokoje jedno-, jak i dwuosobowe, ze śniadaniem oraz bez śniadania, w hotelach kategorii od 1 do 5 gwiazdek. Oszacowaniem objęto miejscowości o odpowiednio dużej liczbie rezerwacji.

O Grupie HRS: HRS Global Hotel Solutions jest jednym z liderów światowego rynku podróży służbowych, a w Europie jednym z trzech największych portali hotelowych. HRS oferuje usługi outsourcingowe dla globalnych korporacji, upraszcza procesy związane z organizacją zakwaterowania w hotelach i oferuje travel menagerom oraz samym podróżnym przyszłościowe rozwiązania. Z globalnej sieci Grupy HRS korzystają w równym stopniu międzynarodowe korporacje, osoby podróżujące służbowo jak i partnerzy hotelowi. Firma HRS została założona w 1972 roku w Kolonii, w Niemczech. Obecnie ta stale rozwijająca się grupa kapitałowa liczy ponad 1 500 pracowników w 34 oddziałach na świecie, w tym w Szanghaju, Tokio, Singapurze, Paryżu, Londynie, Bombaju, São Paulo, Nowym Jorku i Sydney. Grupa HRS łączy globalną sieć z doświadczeniem na rynku lokalnym.