Analiza stawek hotelowych w drugim kwartale 2019 roku

Ceny hoteli w największych miastach w Europie wzrosły w porównaniu do zeszłego roku

HRS – wiodący globalny dostawca usług hotelowych, przeanalizował ceny hoteli na całym świecie w drugim kwartale 2019 r. Średnia cena pokoju hotelowego w Polsce wynosiła 69 euro. Najdroższym miastem Europy był Zurych (190 euro), a w rankingu światowym ponownie zwyciężył Nowy Jork (267 euro).

Polska: Spadek cen hoteli w Warszawie

Średnia cena za pokój hotelowy w Warszawie w drugim kwartale 2019 wynosiła 81 euro – to 6 euro mniej w porównaniu do drugiego kwartału 2018. HRS odnotował spadki cen także w Gliwicach (7%) oraz w mniejszym stopniu w Poznaniu i Krakowie. Spośród największych polskich miast, najtańszy nocleg znajdziemy w Bydgoszczy (58 euro), a najdroższy (poza stolicą) po raz kolejny w Krakowie (74 euro), Gdańsku (71 euro) i Poznaniu (69 euro). Największy wzrost cen zaobserwowano w Rzeszowie (61 euro, wzrost o 10%) oraz Łodzi (61 euro, wzrost o 8%).

Analiza stawek hotelowych w Polsce

Europa: Największy skok cen w Atenach

Każdego roku trzy najbardziej prestiżowe miasta w Europie rywalizują w rankingu miast z najwyższymi stawkami hotelowymi. W tym roku wygrał Zurych z ceną za pokój wynoszącą 190 euro (wzrost o 8%), wyprzedzając Londyn (188 euro, wzrost o 5%). Trzecie miejsce zajął Amsterdam ze stawką 174 euro (spadek o 2%). Największy wzrost cen, wynoszący 19%, odnotowano w Atenach (136 EUR). Podobnie jak w ubiegłym roku, Stambuł utrzymał pozycję najtańszego miasta w Europie, ze stawką 72 euro (spadek o 3%). Największy spadek cen został odnotowany w Moskwie i wyniósł aż 27%. W drugim kwartale 2019 średnia cena za pokój hotelowy w stolicy Rosji wynosiła 94 euro.

HRS PRICE RADAR Q2 2019 - EUROPA

Europa - Ceny hoteli

Świat: Najdroższe hotele w USA

Najwyższe ceny za pokój hotelowy na świecie, podobnie jak w drugim kwartale 2018, odnotowano w USA w Nowym Jorku (267 euro, wzrost o 6%) i Waszyngtonie (246 euro, wzrost o 12%). Trzecie miejsce zajęło Tokio, ze stawką hotelową 181 EUR (wzrost o 7%). Spośród głównych światowych destynacji największy wzrost zaobserwowano w Bangkoku, aż 23 %, gdzie za pokój płacono średnio 95 euro. Podobnie jak w ubiegłym roku, Kuala Lumpur było najtańszym miastem (60 euro, wzrost o 3%). W Toronto zanotowano najostrzejszy spadek cen, wynoszący aż 12 % – jeden nocleg kosztował 175 euro.

HRS PRICE RADAR Q2 2019 - ŚWIAT

Ceny hoteli na świecie

O analizie cen hoteli: w oszacowaniu uwzględniono wszystkie dokonane za pośrednictwem portalu HRS, nieanulowane rezerwacje hoteli w okresie od 01.04.2019 r. do 30.06.2019 r. oraz w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wybór obejmuje zarówno pokoje jedno-, jak i dwuosobowe, ze śniadaniem oraz bez śniadania, w hotelach kategorii od 1 do 5 gwiazdek. Oszacowaniem objęto miejscowości o odpowiednio dużej liczbie rezerwacji.

O HRS – Global Hotel Solutions

Dzięki HRS podróże służbowe stają się łatwiejsze. Menagerowie podróży i osoby podróżujące służbowo po całym świecie polegają na HRS poszukując najlepszych miejsc noclegowych oraz upraszczając wszelkie procesy związane z obsługą podróży służbowych. Świadczone przez HRS usługi obejmują nie tylko profesjonalne pozyskiwanie hoteli i negocjowanie stawek korporacyjnych z hotelami, lecz także optymalizację elektronicznych rozliczeń za usługi hotelowe i konferencyjne oraz zautomatyzowaną obsługę faktur. HRS oferuje kompleksowe rozwiązania w zakresie zarządzania hotelami dla ponad 1/3 firm z listy 100 największych światowych przedsiębiorstw, między innymi Daimler, Google, Airbus, Allianz czy Siemens. Działania HRS mają jeden cel – osiągnąć oszczędności dla firm i zwiększyć zadowolenie podróżujących pracowników. Założona w Kolonii w 1972 roku spółka HRS zatrudnia obecnie ponad 1500 pracowników w 35 biurach na całym świecie, w tym w Berlinie, Londonie, Mediolanie, Mumbaju, Nowym Jorku, Paryżu, San Francisco, São Paulo, Seulu, Szanghaju, Singapurze, Sydney i Tokio. Połączenie globalnej sieci HRS z wiedzą na temat rynków lokalnych, pozwala zapewnić klientom oraz osobom podróżującym służbowo jeszcze więcej korzyści.
Więcej informacji na stronie: corporate.hrs.com