HRS przejmuje conichi

HRS przejmuje conichi w celu ulepszenia rozwiązań w zakresie płatności hotelowych dla firm

Kolonia, 23 września 2019 r. – HRS, wiodący globalny dostawca usług hotelowych end to end w dziedzinie podróży biznesowych, ogłosił dziś przejęcie startupu conichi (formalnie „Hotel Beacons GmbH”) i zamierza zintegrować technologię conichi z platformą produktów płatniczych HRS.  Berliński startup, założony w 2014 r., działał do tej pory niezależnie. HRS nabył ostatecznie wszystkie pozostałe akcje conichi. Transakcja ta sprawi, że marka i wszyscy pracownicy conichi będą integralną częścią HRS Group.

Kiedy powstawało conichi, założyciele Maximilian Waldmann i Frederic Haitz skupili się na cyfryzacji procesu zameldowania i wymeldowania w hotelu oraz jego usprawnieniu. Ich innowacyjne podejście znalazło odzwierciedlenie w branży podróży korporacyjnych w skali światowej, co najlepiej ilustruje wygrana przez conichi w konkursie Innovate Business Travel News w 2016 r. Firmy takie jak Siemens, Telekom i Volkswagen korzystają z usług smarthotel conichi w celu optymalizacji pobytów hotelowych swoich pracowników. Startup conichi skoncentrował się w ostatnich latach na opracowaniu wiodącego w branży standardu procesów zameldowania i wymeldowania na recepcji hotelowej – rozwiązaniu, które zaspokaja potrzeby firmowych programów hotelowych, jak i hoteli.

HRS będzie nadal wykorzystywać technologię conichi do automatyzacji procesów zameldowania i wymeldowania. Conichi z kolei stanie się integralną częścią nowego działu biznesowego HRS zajmującego się płatnościami. HRS wykorzysta know-how firmy conichi, aby jeszcze bardziej rozwijać swoje rozwiązania płatnicze dla firm. Pracownicy conichi, w tym Waldmann i Haitz, będą współpracować ze swoimi nowymi kolegami z HRS, aby opracować nową generację technologii automatycznych płatności opartych na analizie danych. HRS tworzy akceptowalne na całym świecie rozwiązanie płatnicze, które znacznie wykracza poza samą transakcję, zapewniając dodatkowe oszczędności i wydajność procesów.

Nicole Mantow, która dołączyła do HRS w czerwcu 2019 r., kieruje działem ds. Płatności i raportuje bezpośrednio do CEO HRS Tobiasa Ragge. Nicole Mantow ma prawie dwudziestoletnie doświadczenia w branży płatniczej. Przed dołączeniem do HRS była dyrektorem zarządzającym w Niemczech w EVO Payments International. Wcześniej była odpowiedzialna za strategię, marketing i sprzedaż usług płatniczych dostawcy ConCardis w Niemczech, Austrii i Szwajcarii.

Płatności od dawna są jednym z naszych najważniejszych filarów strategicznych. Nowa struktura zapewnia elastyczność tego segmentu, podkreślając jednocześnie znaczenie rozwiązań płatniczych w miarę rozwoju kategorii podróży służbowych”- mówi Tobias Ragge, CEO HRS. „Innowacyjny i niezawodny proces płatności pozwala na osiągnięcie o 23 procent wyższej zgodności z programem hotelowym; żadne inne rozwiązanie nie oferuje firmom takiego potencjału oszczędnościowego, zwłaszcza w obliczu niepewnej gospodarki światowej w 2020 roku”.

Oprócz skoncentrowania się na płatnościach wirtualnych, rozwiązanie HRS oferuje zintegrowane usługi: zbieranie, kontrolowanie i zespojenie wszystkich faktury w skali globalnej i przekształcanie ich na dane trzeciego poziomu. „W naszej branży nie było to wcześniej możliwe” – mówi Ragge. „Zwiększa to przejrzystość danych dotyczących podróży i umożliwia ciągłą optymalizację programów hotelowych”.

Przejęcie jest potwierdzeniem dobrych wyników całego zespołu conichi w ciągu ostatnich kilku lat. Jestem wdzięczny temu wyjątkowemu zespołowi za każdą sekundę” – mówi Max Waldmann. „Jesteśmy dumni, że nasze korzenie HRS tylko się umacniają i że razem – wykorzystując globalne zasoby, doskonałą integrację danych i regionalną wiedzę ekspercką – będziemy w czołówce dostawców zautomatyzowanych płatności dla firm na całym świecie”.

Pan Waldmann zaprezentuje się w przyszłym miesiącu na konferencji Innovate w Nowym Jorku, podkreślając szczególne elementy pionierskich, nowych rozwiązań płatniczych HRS dla międzynarodowych korporacji.

HRS

Dzięki HRS podróże służbowe stają się łatwiejsze. Menagerowie podróży i osoby podróżujące służbowo po całym świecie polegają na HRS poszukując najlepszych miejsc noclegowych oraz upraszczając wszelkie procesy związane z obsługą podróży służbowych. Świadczone przez HRS usługi obejmują nie tylko profesjonalne pozyskiwanie hoteli i negocjowanie stawek korporacyjnych z hotelami, lecz także optymalizację elektronicznych rozliczeń za usługi hotelowe i konferencyjne oraz zautomatyzowaną obsługę faktur. HRS oferuje kompleksowe rozwiązania w zakresie zarządzania hotelami dla ponad 1/3 firm z listy 100 największych światowych przedsiębiorstw, między innymi Daimler, Google, Airbus, Allianz czy Siemens. Działania HRS mają jeden cel – osiągnąć oszczędności dla firm i zwiększyć zadowolenie podróżujących pracowników. Założona w Kolonii w 1972 roku spółka HRS zatrudnia obecnie ponad 1500 pracowników w 35 biurach na całym świecie, w tym w Berlinie, Londonie, Mediolanie, Mumbaju, Nowym Jorku, Paryżu, San Francisco, São Paulo, Seulu, Szanghaju, Singapurze, Sydney i Tokio. Połączenie globalnej sieci HRS z wiedzą na temat rynków lokalnych, pozwala zapewnić klientom oraz osobom podróżującym służbowo jeszcze więcej korzyści.

Więcej informacji na stronie: corporate.hrs.com

O Conichi

Technologia hotelowa conichi oferuje podróżującym służbowo bezproblemowy pobyt w hotelu dzięki rozwiązaniu smarthotel. Szybkie zameldowanie / wymeldowanie online i możliwość płacenia za pośrednictwem smartfona nie tylko zwiększają zadowolenie, ale także zapewniają podróżnym oszczędność czasu podczas podróży. W 2016 r. Lider technologii hotelowych HRS zainwestował 10 milionów euro w conichi, integrując tę technologię z własną aplikacją, aby częste podróże były wygodniejsze, szczególnie dla osób podróżujących służbowo. Oprócz kilku biur w Europie, conichi ma również oddział w USA.