Nowa polityka anulowania rezerwacji hotelowych

Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/blog.hrs.com/pl/serwis-prasowy/wp-content/themes/Newspaper/includes/shortcodes/td_block_ad_box.php on line 39

Najnowsze analizy HRS pokazują, że 17 procent podróży służbowych zostaje odwołanych, z czego 5 procent w czasie 48 godzin przed przyjazdem.

+++ Firmy mogą zostać obciążone dodatkowymi kosztami +++ 82 procent osób zarządzających podróżami wolałaby, aby pracownicy ich firmy nocowali w hotelach o elastycznej polityce anulacji.

Warszawa, 25 sierpnia 2017 – Jeżeli coraz więcej sieci hotelowych przyjmie nową politykę anulowania rezerwacji hotelowych, firmy będą musiały uwzględnić w budżecie podróży dodatkowe koszty. Firma HRS, międzynarodowy dostawca usług hotelowych, przeprowadziła pogłębione analizy rezerwacji swoich największych klientów korporacyjnych w okresie ostatnich 12 miesięcy, pod kątem odwoływania rezerwacji.

Dla osób podróżujących służbowo elastyczne możliwości odwołania rezerwacji to bardzo ważny aspekt planowania podróży, ponieważ terminy spotkań biznesowych często ulegają zmianie, nawet w ostatnim momencie. Zrozumiałe jest, że hotele mają prawo do maksymalizowania obłożenia i zwiększania przychodów. W miarę rozwoju technologii do zarządzania przychodami i porównywania stawek, dobre relacje z dostawcami i uczciwie wynegocjowane kontrakty są kluczowe dla złagodzenia wpływu finansowego nowej polityki, szczególnie pomiędzy hotelami a osobami zarządzającymi programami hotelowymi w korporacjach.

Firma HRS przeprowadziła badanie wśród ponad 100 managerów zajmujących się podróżami w korporacjach i potwierdza, że większość managerów spodziewa się wyższych kosztów podróży w związku z wprowadzeniem nowej polityki. 60% uczestników badania obawia się, że nowa polityka spowoduje, że nie uda im się zrealizować założeń budżetowych w zakresie podróży. Dlatego niemal jedna trzecia firm już podjęła negocjacje z hotelami specjalnych warunków anulacji. 82% travel managerów przy wyborze między dwoma hotelami z tą samą liczbą gwiazdek, takimi samymi usługami i podobną lokalizacją, zdecydowanie wybrałoby hotel z elastycznymi warunkami odwołania rezerwacji.

Polityka odwoływania rezerwacji

Według badań HRS, niemal jedna na sześć rezerwacji (17%) jest odwoływana, ale anulacje krótkoterminowe są rzadsze. 5% rezerwacji jest anulowanych w okresie 48 godzin przed planowanym przyjazdem. Bardziej rygorystyczne warunki odwołania rezerwacji, wprowadzane przez większe sieci hotelowe, mogą podnieść ogólne koszty programów hotelowych w firmach. W wielu przypadkach, koszt późnego odwołania rezerwacji równa się kosztowi noclegu. Biorąc pod uwagę koszty anulacji ponoszone przez firmy na przestrzeni ostatnich lat, dodatkowe wydatki mogą wzrosnąć nawet o dwa procent.

W sytuacji, gdy polityka krótszych widełek czasowych odwołania rezerwacji bez dodatkowych kosztów zostanie przyjęta przez większą liczbę hoteli na całym świecie, dla niektórych firm międzynarodowych wydatki na hotele mogą wzrosnąć o ponad milion dolarów. HRS przygotowało kalkulacje na przykładzie jednego ze swoich kluczowych klientów. Firma wydaje rocznie na hotele ponad 82 miliony dolarów. Gdyby za wszystkie anulacje, dokonane przez pracowników w okresie 48 godzin przed przybyciem, zostały naliczone dodatkowe koszty, firma musiałaby zapłacić 600 000 dolarów rocznie. Gdyby wszystkie hotele sieciowe na świecie wprowadziły tę politykę, koszty dla firmy wzrosłyby do 2,7 miliona dolarów, co stanowi 3% całkowitych wydatków hotelowych. Zmiany, o których mowa najbardziej dotkną kraje, w których dominują sieci hotelowe, np. Stany Zjednoczone, w których hotele niezależne stanowią jedynie 30% rynku.

„W kontekście bardziej rygorystycznych warunków anulowania rezerwacji w niektórych sieciach hotelowych, firmy powinny dokonać przeglądu swojego programu hotelowego i wynegocjowanych stawek” – mówi Tomasz Gorzycki, Managing Director Eastern Europe, Russia, CIS w HRS – Global Hotel Solutions. „Będzie to dla nas priorytet w procesie negocjacji stawek dla naszych klientów w nadchodzącym czasie. Firmy, którym nie uda się wynegocjować korzystnych warunków na 2018 rok, ryzykują, że pojawią się nieplanowane i trudne do oszacowania wydatki, które będą miały negatywny wpływ na planowanie i faktyczne wydatki firmy w tym sektorze. Z drugiej strony firmy mogą próbować złagodzić wpływ finansowy poprzez edukowanie swoich podróżujących pracowników w kwestii dodatkowych kosztów odwoływania rezerwacji w ostatniej chwili.”

W ramach obsługi zamówień hotelowych dla programów korporacyjnych, HRS monitoruje rynek hotelowy. Zarówno hotele niezależne, jak i większość sieci hotelowych nadal oferuje elastyczne warunki anulowania rezerwacji dla podróżujących służbowo. Bezpłatne odwołanie rezerwacji do godziny 18:00 w dniu przyjazdu to warunek konieczny dla większości firm. Z drugiej strony hotele mogą zyskać większe obłożenie, jeżeli będą oferowały elastyczne warunki odwołania rezerwacji.

HRS sprawia, że podróże służbowe stają się łatwiejsze.

Firmy i osoby podróżujący służbowo z całego świata polegają na HRS zarówno przy poszukiwania najlepszych miejsc noclegowych, jak i przy procesach związanych z obsługą podróży służbowych. HRS nie tylko pomaga w profesjonalnym zakupie usług hotelowych lecz także w negocjacjach specjalnych stawek z hotelami.
HRS oferuje kompleksowe rozwiązania w zakresie zarządzania hotelami dla ponad 3000 firm z całego świata. Wśród klientów znajdują się największe przedsiębiorstwa z rankingu Fortune 500, takie jak Google, China Mobile, Toyota, Fiat, Hitachi, Alibaba i Panasonic. Z ofertą pięciu milionów pokoi w 350 000 hoteli w 190 krajach, HRS jest największym dostawcą bazy hoteli w globalnych systemach dystrybucji (GDS). Dzięki dużemu procentowi hoteli niezależnych w portfolio (70%), HRS pomaga firmom utrzymać balans w programach hotelowych. Te działania mają jeden cel – osiągnąć oszczędności dla firm i zwiększyć zadowolenie podróżujących pracowników.

Firma HRS została założona w 1972 roku w Kolonii, w Niemczech. W tej chwili ma już ponad 1500 pracowników w 27 krajach na świecie, w tym na przykład w Szanghaju, Tokio, Singapurze, Paryżu, Londynie, Bombaju, São Paulo, Nowym Jorku i Sydney.

Więcej informacji na temat firmy, można znaleźć na stronie corporate.hrs.com

Aleksandra Pienczykowska
Marketing and Communication Manager
HRS Global Public Relations